RRB NTPC QUESTION PAPER WITH ANSWER KEY 17 JAN 2021 – 1st, 2nd Shift Based on memory

0
193

RRB NTPC QUESTION PAPER WITH ANSWER KEY 17 JAN 2021 – 1st, 2nd Shift Based on memory

Railway Recruitment Board (RRB) is conducting the online exam to recruit 35,208 vacancies for the post of  Non-Technical Popular Category (NTPC) from 28 December to 13 January 2021. As per the RRB Notice, “The 1st Stage CBT will be held in multiple phases in order to ensure adherence to all the Covid-19 guidelines for the large number of eligible candidates (approx. 1.25 crores). Accordingly the first phase of the Exam is scheduled for 23 lakh candidates approx. to be held from 28.12.2020 to 13.01.2021 in various cities all over the country. The remaining eligible candidates will be scheduled in subsequent phases and will be intimated accordingly.

Exam Name Exam Date
RRB NTPC 2019 (CEN 01/2019) December 28, 2020 to March 2021

Phase-1: December 28, 2020 to January 13, 2021

Phase-2: January 16 to 30, 2021

 

RRB NTPC Exam Notice is available on the official websites of RRBs including RRB Ahmedabad, RRB Ajmer, RRB Allahabad,RRB Bangalore,RRB Bhubhaneshwar,RRB Bilaspur,RRB Chandigarh,RRB Chennai,RRB Gorakhpur,RRB Guwahati,RRB Jammu – Srinagar,RRB Kolkata,RRB Bhopal,RRB Malda,RRB Mumbai,RRB Muzaffarpur, RRB Patna,RRB Ranchi,RRB Secunderabad,RRB Thiruvanathapuram, RRB Siliguri.

1: Which is the longest national highway?

Ans : National Highway 44

2: National Highway 44 connect which 2 places in India?

Ans : Srinagar in the north and ends in Kanyakumari in the south

3: Which city is called the city of pearls?

Ans : Hyderabad

4: What are Giffen Goods?

Ans : Giffen good is a product that people consume more of as the price rises and vice versa—violating the basic law of demand in microeconomics

5: What is measured using Voltmeter?

Ans : Direct or alternating electric current

6: What is article 72 in Indian constitution?

Ans : Article 72 provides the President with the power to grant pardons, reprieves, respites, or remissions of punishment or to suspend, remit or commute the sentence of any person convicted of any offence

7: Where is the headquarters of UN?

Ans : New York, New York, United States

8: Pradhan Mantri Ujjwala Yojana is related to what?

Ans : Gas cylinder

9: what is plaster of paris?

Ans : calcium sulfate hemihydrate

10: Who was the head of the Archaeological Survey of India in 1944?

Ans : Mortimer Wheeler

11: What is start-up India related to?

Ans : intended to catalyse startup culture and build a strong and inclusive ecosystem for innovation and entrepreneurship in India

12: Where is the United Nations University Located?

Ans : Tokyo, Japan

13: What is the full form of GNP?

Ans : Gross National Product

14: Who established the city of Fatehabad?

Ans : Firoz Shah Tughlak

15: Which country was banned in case of doping?

Ans : Russia

16: When was the first round table conference held?

Ans : 1930

17: When did the Portuguese capture Goa?

Ans : 1512

18: Who wrote Ain-i-Akbari?

Ans : Abu’l-Fazl ibn Mubarak

19: Who won the award, Richard Dawkins award for the first time?

Ans : Javed Akhtar

20: When is the foundation day of IMD celebrated?

Ans : 15 January

21: Who was the first Indian woman to win an Oscar?

Ans : Bhanu Athaiya

22: Who designed the logo of Lokpal?

Ans : Prashant Mishra

23: Which states of India touch the border of Nepal?

Ans : Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal and Sikkim

 

 

 

 

Tags:

rrb ntpc answer key 2021,rrb ntpc answer key 2019,rrb ntpc answer key 29 december,rrb ntpc answer key 2016,rrb ntpc answer key 28 dec 2020,rrb ntpc answer key 28 december,rrb ntpc answer key 30 december,rrb ntpc answer key qmaths,rrb ntpc answer key 2020,rrb ntpc answer key download,rrb ntpc answer key aglasem,rrb ntpc answer key pdf download,rrb ntpc answer key 2017,rrb ntpc answer key 2018,rrb ntpc answer key official,rrb ntpc previous year papers with answer key – download pdf,rrb ntpc second stage exam answer key,rrb ntpc je answer key,rrb ntpc mock test answer key,ntpc answer sheet,ntpc answer key,ntpc answer key 2019,ntpc answer key 2018,ntpc answer question,rrb ntpc answer key pdf download 2020,rrb ntpc paramedical answer key 2019,rrb ntpc previous year answer key pdf,rrb ntpc 2016 question paper with answer key,rrb ntpc question paper with answer key,rrb ntpc today answer key,rrb ntpc answer key 28 december 2020,rrb ntpc answer key 7 jan 2021,